Hem » Fotboll » Santiago Bernabéu Stadium

Santiago Bernabéu Stadium

Santiago Bernabéu Stadium är fotbollsklubben Real Madrids hemmaarena och har varit det sedan 1955. Arenan kallas också av vissa för Real Madrid stadion. Fotbollsarenan rymmer strax över 80 000 åskådare men har på 1950-talet kunnat ta in så många som 120 000 åskådare. Anledningen till att antalet intagna besökare har minskats är på grund av att UEFA inte tillåter ståplatser vid matcher på UEFA-nivå. Ståplatsläktaren byggdes därför om under 1998 till 1999 till sittplatser. Santiago Bernabéu Stadium har UEFA-klassificeras som ”Elit Stadium” under år 2007, den belönades då med en fem-stjärnig status.

Fotbollsarenan började byggas 1944 och arkitekterna till bygget var Manuel Muñoz Monasterio och Luis Alemany Soler. Santiago Bernabéu Stadium invigdes officiellt den 14 december 1947 och detta genom en match mellan Real Madrid och Os Belenenses. Real Madrid vann detta historiska möte med 3-1. Flera omfattande och väldigt dyra ombyggnader har skett sedan invigningen, bland annat en 1954 och en 1992. Arenans namn Santiago Bernabéu Stadium var inte det ursprungliga namnet utan detta ändrades åtta år efter invigningen. Namnet Santiago Bernabéu valdes för att hedra den dåvarande ordföranden för klubben, vars namn var just detta.

Santiago Bernabéu Stadium ligger i Chamartin distriktet i Paseo de la Catsellana. Det är väldigt ovanligt med en fotbollsarena mitt i en stads affärsdistrikt. Det är inte särskilt svårt att ta sig till Santiago Bernabéu Stadium, alla transportmedel i Madrid har sin väg förbi stadion. Det finns anslutningar från tunnelbanan och busstrafiken. Även järnvägsstationen ligger inte långt ifrån stadion. Fotbollsarenan har också använts till andra ändamål än fotbollsmatcher. Bruce Springstens konserter på arenan under sommaren 2007 och 2008 är exempel på detta.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.