Hem » Information » Historia

Historia

I Spanien har man funnit spår av mänskliga bosättningar så tidigt som 10 000 f.kr. Madrid som stad är dock en relativt ung stad i spanska mått, staden grundades under 800-talet och fick då namnet Majrit. Det var när morerna anlände och började bygga en fästing på det område där Madrid är idag som staden tog form. På 1100-talet erövrades staden av Alfons VI av Kastilien och Léon. Madrid fick sina stadsrättigheter i början av 1200-talet. Staden utnämndes till Spaniens huvudstad och blev ett permanent politiskt centrum när hovet flyttades dit av Filip II år 1561. Vid den här tiden hade staden bara 10 000 invånare men tillväxten började nu ta fart.

År 1931 avskaffades monarkin och Spanien blev istället en demokratisk republik. Detta var efter flera år av oroligheter och politiska mord. Fem år senare utbröt dock det spanska inbördeskriget och Francisco Franco tog makten över landet med hjälp av Hitler och Mussolini. Det spanska inbördeskriget pågick mellan åren 1936 – 1939 och det var Madrids kapitulation som markerade slutet för kriget. Spanien var nu en fascistisk diktatur fram till några år efter Francos död år 1975. Spanien blev sedan staten som den är än idag, en demokratisk stat i likhet med de flesta europeiska demokratier.

Den 11 mars år 2004 utsattes Madrid för en terroristattack på pendeltågslinjerna där 191 personer dog. Det finns dock inget som säger att svenska turister är särskilt utsatta på grund av sin nationalitet i Spanien och risken för terrorismen är inte överhängande.