Hem » Information » Kommunikationer

Kommunikationer

Fördelen med Madrid som storstad är att många av stadens museer, monument och sevärdheter ligger centralt belägna med förhållandevis korta avstånd till varandra. Det i sin tur medför att mycket kan utforskas till fots. Skulle man korsa detta turistområde till fots i god takt utan att stanna skulle det ta cirka två timmar. Madrid har även en välutvecklad kollektivtrafik som gör att du kan ta dig inom staden snabbt och bekvämt. Vill man inte promenera kan man alltså ta sig runt lätt i Madrid till rimliga priser genom att använda buss, taxi och tunnelbana.

Tunnelbanan, metron, är det mest effektiva och oftast snabbaste transportsättet. Den har 11 linjer och alla går samman vid det centrala torget Puerta del Sol. Nu kan du även ta dig till flygplatsen via tunnelbanan. Biljetter till resor med tunnelbana kan köpas i biljettautomater, biljettkiosker eller på stationen. En enkelbiljett kostar cirka 1 euro, du kan även köpa en kombinerad Metrobussbiljett som gäller för både buss- och tunnelbanetrafik som kostar mellan 7 – 8 euro. För att hitta till tunnelbanestationerna ska du leta efter ingångar som är märkta med bokstaven M.

Madrid har också ett välutbyggt bussnät där både dag- och nattbussar finns tillgängliga. Bussarna kör på särskilda filer på stadens gator. En enkel resa med buss kostar oavsett sträcka runt 1 euro. Nattbussarna kallas av spanjorerna för ”Búhos” och de körs varje natt. Ytterligare ett sätt att ta sig mellan Madrids berömda gator, monument och platser är med en turistbuss. Till denna buss kan man köpa en- eller tvådagars biljetter som kostar mellan 17 – 21 euro. Priset kan variera och du har rabatter om du är under 16 och över 65, barn under 7 år åker även gratis.

Ett annat alternativ till att transportera sig inom Madrid är att ta en taxi. Det är lätt att få tag i en taxi i stan man kan helt enkelt bara hojta efter en på gatan. Taxibilar finns tillgängliga hela dagen och kvällen och det är när det lyser en grön lampa som en taxi är ledig. I Madrid är taxibilarna vita med en röd rand, bilarna är också utsmyckade med stadens sköld och licensnummer på sidan av den. Det används taxameter och startavgiften för en taxiresa är ca 1,30 euro och sedan kostar det cirka 1 euro per kilometer, det är dock dyrare nattetid. Vanligtvis är tunnelbanan det snabbast transportalternativet men på söndagar när det oftast inte är någon trafik i centrum och då går det smidigare med taxi.