Hem » Information » Fakta om Madrid

Fakta om Madrid

Huvudstaden i Spanien är Madrid och så har fallet varit sedan 1562. I Madrid bor det cirka 3 miljoner invånare och räknar man med förorterna blir antalet invånare mellan 5 – 6 miljoner. I Europa är Madrid med sina 646 meter över havet den högst belägna huvudstaden. Madrid är efter Istanbul, London och Berlin den fjärde mest befolkade staden i Europa. Många turister som åker till Spanien åker främst till de välkända solkusterna och öarna, exempelvis Kanarieöarna. Erfarenheter besökarna får här tror de sedan att de kan applicera på hela Spanien, där misstar de sig dock stort. Vill man uppleva Spanien på riktigt så ska man resa till Madrid - här får man garanterat ta del av hur Spanien verkligen är.

Nöjeslivet och nattlivet är inte bara aktivt på helgerna i Madrid utan man brukar säga att ”Madrid är staden som aldrig sover”. Invånarna föredrar att vara ute och alltså inte sitta hemma och detta varje dag, året runt. Madridbornas sociala liv utspelar sig oftast utomhus på exempelvis kaféer och barer. Det finns också ett talesätt i Madrid som lyder: ”Madrid entrar y salir” som betyder ”Madrid, dit alla kommer och går”. Med detta talesätt syftar man till att spanjorer från alla delar i Spanien kommer till Madrid just för att leva hårt, arbeta hårt och sedan återvända till sina hembygder.

Madrid är en fascinerande stad som ger en känsla av att man befinner sig i en trendig ”storstadsfeeling” samtidigt som det är en historisk plats. Nackdelar med Madrid kan vara att staden idag inte är lika glamorös som den var förr. Exempelvis är trafiken väldigt stökig, transposträckorna är väldigt långa och arbetsdagarna kan också vara väldigt långa. Men trots detta är staden absolut värt ett besök.

Madrid har ju givetvis mycket mer än bara ett känt nöjesliv och nattliv. Det finns mycket fantastiskt att uppleva och se i staden. Om man utgår från medelpunkten i Madrid, torget Puerta del Sol, kan man lätt ta sig vidare till många sevärdheter. Bara en promenad i detta område är underhållning i sig. Genom att hålla ögonen både framåt och uppåt kan du skåda många historiska byggnader som är konstverk i sig med de prydda taken och mäktiga statyerna. Exempel på saker man bör uppleva och se under sin vistelse i Madrid är torget Plaza Mayor, museet Meseo del Prado och loppmarknaden El Rastro. Kända personer du kan förknippa med Madrid är exempelvis Julio Iglesias och Fernando Torres som båda är födda i staden.