Hem » Museum » Arkeologiska Nationalmuseet

Arkeologiska Nationalmuseet

National Archaeological är ett museum som på svenska benämns som det arkeologiska nationalmuseet. Museet är också känt vid förkortningen MAN (Museo Arqueológico Nacional). Det arkeologiska nationalmuseet grundades år 1867 på order av Isabella II, hon ville samla den arkeologiska, etnografiska och dekorativa konsten. Idag är det stora samlingar av religiös konst som finns på museet. Flera av dessa föremål var borttagna från kyrkor och kloster och samlades alltså här på det arkeologiska museet. Konsten kommer från Spanien och det kan vara föremål som exempelvis härstammar från forntiden och renässansen.

Det finns flera populära utställningar på det arkeologiska museet och en av dem är en underjodisk kopia av förhistoriska grottmålningar. Dessa grottmålningar upptäcktes i Altamira, Kantabrisen och föreställer bland annat bisonoxar och hästar. Du kan också hitta romerska mosaiker, grekiska vaser och statyer av Tiberius samt hans moder, Livia. Andra höjdpunkter du borde ta del av vid ett besök på det arkeologiska museet är Lady of Elx, Lady of Baza och Treasure of Guarrazar.

Du kan hitta det arkeologiska museet under samma tak som nationalbiblioteket. Byggnaden är konstruerad enligt en neoklassisk stil av arkitekten Francisco Jareño. Det arkeologiska museet är beläget intill Plaza de Colón i Madrid. Man kan lätt ta sig till museet med buss eller tunnelbana, det finns två tunnelbanestationer i närheten som heter Serrano och Retiro. Museet är öppet tisdagar till söndagar. På lördagar och söndagar är inträdet gratis, de övriga dagarna kostar det cirka 3 euro. Pensionärer och barn under 3 år går dock in gratis alla dagar.  

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.