Hem » Museum » Museo del Prado

Museo del Prado

Museo del Prado eller Pradomuseet som det benämns som på svenska är ett välkänt konstmuseum i Madrid. Museet innehåller över 2200 tavlor och här finns flera av världens främsta konstverk. Pradomuseet grundades för att ge rum åt skulpturer och målningar. Här finns även viktiga samlingar, exempelvis 5000 teckningar, 1000 mynt och medaljer, gravyrer, dekorativ konst samt andra lyxföremål. Under år 2007 utökades museets yta med 50% och den som stod för formgivandet var den spanska arkitekten Rafel Moreno.

Pradomuseet har en stor samling av spansk konst från 1000-talet till 1700-talet. Här finns även bland annat konst från italienska och nederländska konstnärer. Ett av de mest kända verken på museet är Las Meninas av Velázquez. Andra kända verk är den nakna Maja och den klädda Maja av Goya. Ytterligare ett världskänt verk som funnits på museet är Pablo Picassos Guernica, tavlan flyttades dock till ett annat museum år 1992. Andra kända konstnärer som har sina verk på Pradomuseet är El Greco, Hieronymus Bosch, Van Dyck och Rembrandt.

Museet är en av de mest besökta platserna i Madrid. Öppentiderna är på tisdagar – söndagar mellan 9.00 – 20.00, på måndagar är det stängt. Inträdet för besökare är 6 euro och det reducerade priset för exempelvis studerande och storfamiljer är 3 euro. Efter klockan 17.00 på söndagar och efter klockan 18.00 de övriga dagarna när museet är öppet är det gratis inträde. Viktigt att tänka på är att detta bidrar till att det kan bli trängsel inne på museet vid dessa tider.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.