Hem » Museum » Museo Thyssen-Bornemisza

Museo Thyssen-Bornemisza

Museo Thyssen-Bornemisza är ett konstmuseum beläget vid Paseo del Prado i Madrid. Det är en av världens största privata samlingar. Konstmuseet är känt som en del av den ”gyllene triangeln av konst” där Reina Sofía och Pradomuseet är de andra delarna. Det sägs att Thyssen-Bornemisza kompletterar de nyss nämnda museerna och fyller tomrummen som de lämnar. Samlingen på Thyssen-Bornemisza består av över 700 målningar. Konstnärer vars mästerverk finns upphängda på museet är bland annat Goya, Rembrandt, El Greco, Velázquez och Watteau. Här finns också verk av de stora konstnärerna Picasso, Monet och Van Gogh.

Historien för denna stora privata samling börjar år 1920 med Heinrich Baron Thyssen-Bornemisza. Konstsamlingen expanderades sedan genom hans son, Baron Hans Heinrick Thyssen-Bornemisza. Sonen samlade de flesta av släktingarnas verk och förvärvade även nya stora verk. Det var sedan under hans frus inflytande som konstsamlingen överläts till den spanska regeringen. Detta skedde år 1992, samma år som museet öppnades. På museet kan du följa den europeiska konstens utveckling då målningarna är presenterade i en kronologisk utveckling.

Trots att Thyssen-Bornemisza är det mindre av de tre museerna i konsttriangeln visar det sig ofta vara favoriten. För att få hjälp att bli insatt i konstverkan kan man hyra en audioguide som ger besökaren en introduktion till varje rum som man anger. Thyssen-Bornemisza är öppet på tisdagar till söndagar. Entréavgiften varierar från 5 euro till 8 euro, för barn under 12 år är det gratis. Om man tänkt besöka alla museerna i konsttriangeln kan det vara en idé att köpa ett ”Madrid Art Pass” som ger dig rabatt på de tre museerna.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.