Hem » Nöjen » Las Ventas

Las Ventas

Las Ventas är en stor tjurfäktningsarena i Madrid. Det fullständiga spanska namnet för arenan är Plaza de Toros Monumentala de Las Ventas. Arenan rymmer cirka 23 000 personer och den räknas som den största tjurfäktningsarenan i Spanien och den nästa största i världen. Idag hålls inte bara tjurfäktningar på arenan utan även rockkonserter och politiska möten.

Det var runt åren 1915 till 1920 som Madridborna märkte av en stor ökning i populariteten för tjurfäktning. De ansåg då att de behövde bygga en ny större arena som skulle rymma ett stort antal åskådare. Arkitekten vid namn Jose Espeliu ritade den nya tjurfäktningsarenan. Han valde att utforma arenan i en spansk-arabisk stil med röda tegelstenar och keramiska plattor. Det var efter att en rik familj valt att donera marken där Las Ventas står idag som arenan började byggas, år 1922. Invigningen av den nya tjurfäktningsarenan gjordes sedan 1931 och bygget hade kostat 12 miljoner pesetas.

Hissade flaggor vid arenan betyder att det är en tjurfäktning den dagen. En tjurfäktning pågår i cirka två timmar men det finns ingen bestämd tidsgräns utan det beror på hur många tjurar som skickas tillbaka samt andra omständigheter runt kampen. En vanlig tjurfäktningskamp består av tre matadorer med sina egna trupper och sex tjurar, två stycken till varje kamp. Arenan har fem olika portar som tjurarna skickas in genom. Det finns även en speciell dörr vid namn ”Big Door” som de framgångsrika matadorerna använder efter de har vunnit sin kamp. Tjurfäktning anses idag som moraliskt oacceptabelt av många människor.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.