Hem » Nöjen » Teatro Real

Teatro Real

Teatro Real som på svenska betyder ”den kungliga teatern” är ett operahus beläget framför Royal Palace i Madrid. Operahuset tar in cirka 1700 åskådare. Teatro Real tog hela 32 år att planera och bygga, operahuset öppnades 19 november 1850. Det var den operaälskande drottningen Isabel II som beställde bygget. År 1848 började arbetet med att bygga operahuset på allvar. Det har sedan dess gjorts flertalet renoveringen på Teatro Real. Exempelvis insåg man år 1925 att byggnaden skadats av de underjordiska vattenflödena. På grund av finansiella problem tog man dock inte tag i detta förrän år 1965. Detta var dock inte sista gången man gjorde renoveringar av operahuset, år 1988 avslutades ännu en renovering.

Nio år efter den sista renoveringen år 1997 öppnade operahuset för allmänheten, nu som ett operahus av världsklass. Teatro Real sägs vara bland de finaste i världen och med en utmärkt akustik. Compañía del Teatro Real som infinner sig på Teatro Real är ett teatersällskap som specialiserar sig på opera men som även ibland visar balett. De arbetar regelbundet med flera av Spaniens ledande talanger inom operan. Teatro Real visar också stora förställningar med klassisk musik. Året 1969 hölls den 14:e Eurovision Song Contest här.

I anslutning till Teatro Real finns det även ett spännande museum att utforska. Det finns möjlighet att ta del av operahuset utan att gå på en föreställning. Du kan ta dig till operahuset genom tunnelbanan och linje 2, det ligger en tunnelbanestation vid namn Opera precis söder om byggnaden.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.