Hem » Sevärdheter » Buen Retiro Park

Buen Retiro Park

Buen Retiro Park är en av Madrids mest kända och största parker, den ligger i utkanten av stadens centrum. Här tillbringar Madridborna, unga som gamla, gärna sina söndagar och helgdagar med promenader. Det är en trädgårdspark som även är fylld med gatuförsäljare och underhållare i alla slag. Här säljs allt från smycken till konstverk och för barnen finns det ansiktsmålning och dockteater. Sportaktiviteter kan också utövas i parken, det finns bland annat fotbolls- och tennisplaner. För den som gillar att ro så finns det även roddbåtar att hyra i den konstgjorda sjön. Vill du bara sitta och ta det lugnt finns det kaféer och många stora gräsytor för att bara ligga på en filt och ta det lugnt.

Det var under 1630-talet som Buen Retiro Park skapades i syfte att vara en kunglig park och tillhöra kung Philip IV:s slott. Slottet byggdes för att den kungliga familjen skulle ha ett ställe att dra sig tillbaka till. Parkens namn ”Retiro” betyder på svenska reträtt och namnet har valts med bakgrund av Philip IV:s anledning att bygga slottet och dess park. Buen Retiro Park öppnades för allmänheten år 1868. Under nästan de 400 år som parken har funnits har den bevittnat många händelser och varit med om många förändringar. Parken har varit med om allt från teaterföreställningar och festivaler till förstörelse och vanvård i krig.

Det finns även flertalet sevärdheter i parken som är värda att se och exempel på dessa är fontänerna ”den fallna ängeln” och ”galapagosfontänen”. Du kan även titta på ”fiskarens lilla hus”, ”klockdammen” och det större monumentet över Alfonso XII.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.