Hem » Sevärdheter » Metrópolis

Metrópolis

Metrópolis är en kontorsbyggnad i Madrid som är byggd mellan åren 1907 - 1910 och invigdes den 21 januari 1911. Byggnaden Metrópolis är 45 meter hög och ligger i hörnet av gatorna Calle de Alcalá och Gran Via. Arkitekternas namn var Jules och Raymond Février och byggnaden designades för försäkringsbolaget La Unión y el Fénix. När La Unión y el Fénix köpt marken utlyste de en internationell tävling där vinnaren skulle få utforma byggnaden som skulle stå där. Denna tävling vanns då av de två franska börderna Février och Metrópolis gavs en fransk romansk stil vilket inte var särskilt vanligt i Madrid i början på 1900-talet.

Fastigheten ägs idag av ett annat försäkringsbolag vid namn Metrópolis Seguros. Byggnaden har varit de nya ägarnas egendom sedan året 1975. När de nya ägarna tog över byggnaden valde den gamla ägaren att ta med statyn som klädde toppen av byggnaden till sin nya byggnad. Denna ursprungliga staty avbildade den mytologiska Phoenix och Ganymede som sitter på vingarna. Den nya statyn som ersatte den ursprungliga är en avbild av den romerska gudinnan Victoria som är ritad av Federico Coullaut Valera.

De nya ägarna förstod att Metrópolis var en viktig byggnad för Madrid och de har gjort mycket för att låta byggnaden bevaras. Exempelvis rengjorde de fasaden under 1988 och under 1995 återställde de fönstren i trapphallen med syfte att bevara det ursprungliga utseendet. De har även återställt de skulpturer som pryder fasaden och som varit förstörda av duvor och miljöföreoreningar.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.