Hem » Sevärdheter » Plaza de Cíbeles

Plaza de Cíbeles

Plaza de Cíbeles är ett stort vackert torg i Madrid. Det stora torget är starkt trafikerat samt omgivet av majestätiska byggnader. På hörnet av torget finns exempelvis huvudkontoret för spanska ”Royal Mail”, denna mäktiga byggnad ska kunna liknas med en bröllopstårta. Plaza de Cíbeles är också känd i sportsammanhang. Fontänen Cíbeles som är belägen på torget är antagen av fotbollslaget Real Madrid. Det är här som fans och även fotbollsspelare samlas när laget exempelvis vunnit EM, Spanska ligan, Spanska cupen eller Champions League.

Fontänen Cíbeles skildrar en gudinna i en vagn som dras av två lejon. Fontänen är skapad av arkitekten Ventura Rodriguez och den byggdes mellan åren 1777 och 1782. Det var kungen Carlos III som beställde monumentet. Det var i slutet på 1900-talet som fontänen flyttades till den plats där den är idag. Fontänen Cíbeles stod också från början vänd mot en annan fontän vid namn Neptune, detta ändrades dock då den rådande stadsfullmäktige ansåg att de skulle stå vända mot stadens centrum istället.

På Plaza de Cíbeles hittar man också högkvarteret för Spaniens centralbank som är en ofantligt stor byggnad. Det är den äldsta delen som byggdes mellan åren 1882 och 1891 som gränsar till torget. Tillbyggnaden skedde år 1936 och sedan återigen under år 1975. På insidan av banken, 30 meter under golvet, finns platsen där banken förvarar sitt guld. Förr i tiden innan det fanns någon modern säkerhet översvämmades detta rum vid inbrott eller risk för fara.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.