Hem » Sevärdheter » Plaza Mayor

Plaza Mayor

Plaza Mayor är ett mycket populärt torg mitt i centrala Madrid. Det centrala läget i det historiska Madrid gör torget till ett perfekt utgångsläge för att se stadens olika monument och sevärdheter. Det är cirka 120 meter långt och 90 meter brett och du kan ta dig in på torget genom nio stycken olika ingångar. Torget ligger bara några kvarter från ett annat välkänt torg vid namn Puerta del Sol. Torget Plaza Mayor är till formen rektangulärt och har en enhetlig arkitektur. Runt om torget är det ett flertal höga bostadshus med sammanlagt 237 balkonger som alla pekar mot Plaza Mayor.

Ursprungligen var platsen där torget är idag bara en vanlig marknadsplats utanför stadsmuren. Det var kungen Philip II med hans arkitekt vid namn Juan de Herrera som ville göra platsen till ett riktigt torg. Torget invigdes dock under Philip III:s regeringstid år 1620 och det är hans staty som står på mitten av torget. Även arkitekten Juan de Herrera fick en ersättare vid namn Juan Gómez de la Mora när byggandet väl satte igång. Torget byggdes klart på enbart två år.

Torget har använts vid flera olika tillfällen och exempel på detta är vid offentliga avrättningar, fotbollsspel och tjurfäktningar. Idag används torget dock framförallt vid offentliga festligheter. Trots att priserna kan vara ganska höga vid torgets restauranger och caféer är Plaza Mayor absolut värt ett besök. Det är en underbar plats att sitta på och kanske provsmaka några tapas tillsammans med något spanskt vin och bara titta på dem som passerar förbi.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.