Hem » Sevärdheter » Puerta de Alcalá

Puerta de Alcalá

Puerta de Alcalá är en triumfbåge och portal som är ett mycket betydande monument för Madrid. Nu är den placerad på Plaza de la Independencia, ett ställe där den inte alltid har stått. Den ursprungliga placeringen för gamla Puerta de Alcalá var dock i närheten. Den gamla portalen byggdes år 1599 i syfte att välkomna Doña Margarita från Österrike som var kung Philip III:s fru. Dess utseende var en central båge med två stycken mindre sidobågar, det fanns även flertalet statyer placerade ovanpå bågarna. Ett och ett halvt sekel senare kom Carlos III till tronen i Spanien och han var då inte nöjd med den dåvarande Puerta de Alcalá. Den revs slutligen år 1764.

Nu skulle det byggas en portal som var värdig kung Carlos III:s storhet. Arkitekten Francisco Sabatini var den man som fick uppdraget att designa den nya Puerta de Alcalá. Han konstruerade den nya Puerta de Alcalá med tre stora och två mindre valvportar, alla med rektangulära passager. Ett lejonhuvud skulpterat av Roberto Michel pryder varje valvport. Den nya portalen tog nio år att bygga och den stod färdig år 1769, den blev snabbt en av Madrids viktigaste symboler. Monumentet blev det mest typiska för Carlos den III:s regeringstid. Puerta de Alcalá blev en av de viktigaste ingångarna till staden. De övriga ingångarna i ringmuren runt staden är Toledo, Segovia, Bilbao och Atocha.

Portalen Puerta de Alcalá är placerad i ett mycket centralt läge nära gator som Paseo de la Castellana och Gran Via. Den är även i närheten av flera av Madrids stora museer och parker.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.