Hem » Sevärdheter » Puerta de Europa

Puerta de Europa

Puerta de Europa som på svenska blir ”porten till Europa” är två tvillingtorn som är 27 våningar höga. Dessa torn är unika på så sätt att de båda har en lutning mot en gemensam punkt i en vinkel på 15 grader. Byggnaderna uppfördes år 1996 och tvillingtornen var de första lutande höghusen i världen. Puerta de Europa är idag 115 meter höga och består av 24 kontorsvåningar, en helikopterplatta, en teknisk mellanvåning, entréplan samt en parkering under marken. Byggnaderna är designade av de amerikanska arkitekterna John Burgee och Philip Johnsson. Idag ägs Puerta de Europa av bankgruppen Caja Madrid och Realia efter att de ursprungliga ägarna Torres KIO tvingats sälja efter en bedrägeriskandal.

Byggnaderna är skapade av granit, metall och reflekterande glas. Puerta de Europa sägs vara ett utmärkt exempel på hur modern staden Madrid har blivit. Tvillingtornens namn Puerta de Europa kommer ifrån att dessa torn skapar en portal som är stående på norra änden av affärsdistriktet, som man då menar blir porten till Europa. Det officiella namnet på byggnaderna används dock inte av lokalbefolkningen utan de kallar tvillingtornen för KIO Towers, vilket är namnet på koncernen som stod för konstruktionen av byggnaderna.

Tvillingtornen Puerta de Europa är placerade vid avenyn Paseo de la Castellana, de står i närheten Chamartín station som ligger vid Plaza Castilla. Det är när du kommer norr ifrån som du kan bevittna tvillingtornen, detta är den mest dramatiska synen på hela horisonten. Puerta de Europa är dock inte öppen för allmänheten utan denna sevärdhet får bevittnas från utsidan.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.