Hem » Sevärdheter » Puerta del Sol

Puerta del Sol

Puerta del Sol är Madrids mest centrala och kända torg. På 1400-talet var Puerta del Sol bara en port i stadsmuren som på den tiden skyddade Madrid. Det var utanför den här muren som medeltida förorter börjande växa fram under 1100-talet. Namnet Puerta del Sol kommer från solen som utsmyckade porten när den steg på himmelen då porten pekade mot öster. Torgets centrala läge gör att det är en perfekt utgångspunkt för turister när de ska utforska huvudstaden Madrid. Det finns även en hel del boendemöjligheter här i form av hotell, vandrarhem och lägenheter.

Det finns flera sevärdheter på och runt om det historiska torget Puerta del Sol. En av dessa är ryttarstatyn av kung Carlos III som står mitt på torget och är nio meter hög. Ytterligare en staty som är värd att se är "El Oso y El Madroño" (björnen och jordgubbsträdet). Torget är också känt för den nyårstradition som hålls här. Traditionen består av att den stora klockans klang på nyårsafton markerar ätandet av tolv vindruvor vid midnatt. Detta nyårsfirande har direktsänts på spansk TV och följts av miljontals spanska sedan den 31 december 1962.

Puerta del Sol kan beskrivas som en levande del av Madrid. Den är full av restauranger, barer och butiker. Flera gator utgår ifrån torget och några namn på dessa är Arenal Street, Calle de Alcalá och Calle Preciados. På gatorna kan du hitta stora varuhus som El Corte Inglés och FNAC. Här hittar du även de traditionella klädbutikerna som du hittar hemma i Sverige, exempelvis H&M och Zara.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstäverna i rutan.