Hem » Shopping » Gran Via

Gran Via

Gran Via som på svenska betyder stora vägen är ett av Madrids största shoppingområden med många affärer. Det finns även hotell, banker, barer, restauranger, och biografer, sammanlagt är det upp mot hundratals företag. I området fanns det många teatrar förr men de är idag ersätta av shoppinggallerior. Det som gör området särskilt unikt är den arkitektoniska utformningen av de många byggnaderna på Gran Via. Gatan sträcker sig från Calle de Alcalá nära Plaza de Cibeles till Plaza de España.

Det var redan på 1800-talet som man insåg behovet av en ny genomfartsled där flera smågator kunde anslutas med varandra. Det kom flera förslag för hur denna stora väg skulle se ut och det var år 1901 som ett förslag godkändes. Projektet innebar att flertalet byggnader i stadens centrum var tvungna att rivas. Samtidigt innebar projektet att flera nya byggnader kunde resas och då i de senaste arkitektoniska stilarna. Arbetet med Gran Via påbörjades år 1910 och var sedan färdigt och avslutades år 1929.

Utmed Gran Via finns det flera intressanta och viktiga byggnader att ta del av. Flera av byggnaderna har stora statyer som ibland kan ses sittande på takets kant. En byggnad på den stora vägen är Edificio Metropolis som ligger i hörnet av Gran Via och Calle Alcalá. Det är en storslagen byggnad som är prydd av dekorativa statyer. En annan byggnad är Telefónica som är 88 meter hög och som var Madrids högsta skyskrapa ända fram till 1953. Faktum är att Gran Via är en väldigt känd gata och har vid flertalet gånger nämnts i böcker och visats på film.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokstverna i rutan.